Vegetarisk smörgåstårta

av Susanne Andréasson

INGREDIENSER

 
Vitt formbröd1 stort paket
Flytande smör eller bregott
Champinjoncreme på burk 
Färska champinjoner1 rejäl påse
Gula lökar2st
Philadelphiaost med paprikasmak (typ)1 burk
Dallassallad2 burkar
Gurksallad1 burk
Mjukost1 kartong
Creme fraiche1 burk
Purjolök 
Röd och gul paprika 
Ägg 
Majonnäs 
Svartpeppar 
Fryst hackad gräslök2 små kartonger
Cocktailtomater 
Tångkaviar 
Dill 
Gurka 
Citron 
ValnötterKan uteslutas

TILLAGNING

Gör först:
Hårdkoka 6 ägg.
   Stek champinjonerna i bitar. Ånga bort vattnet först, lägg i smör och bryn dem med salt och vitpeppar när de verkar hyfsat torra.
   Hacka och stek löken på medelvärme, den ska bara mjukna, inte brynas. När den är är mjuk och glansig strör man en nypa socker över den och blandar runt.
   Låt detta svalna.
   Blanda mjukosten med creme fraichen i en bunke.
   Lägg ut 6 st brödskivor och smöra dem. Bred sedan på chaminjoncremen och lägg sedan på de stekta champinjonerna och löken.
   Lägg på ett nytt lager brödskivor och smöra. Bred på Philadelphiaosten och båda burkarna med Dallassallad.
   Lägg på ett nytt lager brödskivor och smöra. Bred på ett lager av mjukost/cremefraicheröran och sedan burken med gurksallad.
   Strö över väldigt finhackad purjo.
   Så här långt kan man göra dagen innan, (men man kan faktiskt göra allt dagen innan, eller samma dag). Grejen är att tårtan brukar bli godare ju äldre den blir (till en viss gräns:).
Garnering:
Bred mjukostblandningen runt om hela tårtan. Klibba sedan fast den frysta hackade gräslöken så den täcker så gott det går. (Går bäst med en slickepott)
   Skiva äggen och lägg skivorna ovanpå längs kanterna.
   Finhacka paprikorna och strö ut dem ovanpå.
   Klicka majonäs med jämna mellanrum på äggen. Mellan klickarna kan man sedan lägga varannan röd, varannan svart tångkaviar (det räcker med en färg = dyrt).
   Strö sedan glest med dillhack över äggen. Lägg cocktailtomater i rad innanför äggraden.
   Gör några gurkskivor och någon citronskiva, vrid dem och sätt i mitten med en dillkvist käckt instucken i. Om man vill kan man garnera runt tårtans fot med valnötter.
   Förresten kan man garnera precis som man vill :) med olika ostar eller precis det man tycker är gott.

Susanne Andréasson 2013